Thursday 22 September 2016

Har här berättat att jag lyssnar en hel del på ljudböcker. Lovade att jag skulle göra små recensioner på de jag tycker om och det vill jag fortfarande, Även om jag inte varit synlig här på en längre tid, tänker jag nu återuppliva bloggen lite. 

Jag är ju en berättare, önskar förmedla intryck och det som känns viktigt för mig. I första hand om de små äventyr jag får göra. I verkliga livet kanske, på skogspromenaden, i fantasin eller när jag hör en bra ljudbok. En sån kan ta mig till otroliga höjder. Om den är bra, om uppläsaren är bra. Är historien rörig, svår att få grepp om eller ointressant, då lägger jag av att lyssna. Upptäcker plötsligt att jag följer ju inte med och då känns min tid dyrbarare än att slösa bort den på ingenting. Nej jag vill känna verklighet, jag är nyfiken och jag vill lära mig saker Jag vill upptäcka och förvånas över det inte visste. Jag vill se intressanta karatärer och ovana miljöer och jag vill bli betagen och blir jag det vill jag gärna dela med mig.

 Så till den senaste ljudboken, värd att nämna:

Det är: Vargarnas tid av  Elisabeth Nemert. Åh, vilket underbart reurscharbete hon måste ha haft,  jag är imponerad! Och Anna Maria Käll, är en underbar uppläsare, särskilt för en sån här bok. Vargarnas tid,  är  absolut en av de bästa jag någonsin tagit del av. Elisabeth har skrivit många historiska romaner och jag har nog läst de flesta av dem med god behållning. Men med den inlevelse och styrka den här boken har, är den bäst. 

I Sverige bildas världens första rasbiologiska institut för att skydda den rena svenska rasen och 1940, startar första världskriget. Världen runt Sverige är oroligt men landet står kvar som fritt, fast både Norge, Danmark och Finland snart är indragna i kriget. 

Vilken otroligt diplomatisk och klok stadsminister, Per-Albin Hansson, Sverige då hade. För att hålla ihop Sverige då, kan inte ha varit lätt.(mitt egna inlägg) 

Boken igen. När krigsbarn från Finland står i gränsövergången i Haparanda färdiga att slussas in i landet träffas journalisten Magdalena och militären Carl-Magnus där. De får uppleva både kriser och våndor men deras mod blir till många människors hjälp. 

Det här är en bok om mod och om att stå upp för de oskyldiga. Om att vägra lyda order och om gränser för vad människan klarar av. Men också om romantik och glädje i vardagen, mitt i kaos. Mitt i fasan över Hitlers utrotningsläger och i skräcken för att Sverige ska invaderas. Ändå spirar hoppet om att det goda ska övervinna det onda.  På ett briljant sätt visar Vargarnas tid läsaren hur det var att befinna sig mitt i nazisternas ohyggliga verklighet, Under 40-talet. Där finns också tre snövita vargar hos en skogvaktare och där visar sig en svart korp  i de svåraste situationer. De blir till symboler, för det godas kamp mot onskan och om ett hopp om fred som aldrig tillåts att dö.

No comments:

Post a Comment